Open

Nieuws

09/01/2024

Ben ik verplicht om mijn auto-verbruiksgegevens te delen?

Ben ik verplicht om mijn auto-verbruiksgegevens te delen?
De wereld van autokeuringen ondergaat in Europa dit jaar een verandering. Tijdens de APK worden nu de verbruiksgegevens van auto's uitgelezen: hoeveel brandstof of elektriciteit heeft de auto daadwerkelijk verbruikt? Deze gegevens worden verzameld door het Europese Milieuagentschap. Is dit een handige zet of roept het zorgen op?

In het streven naar meer transparantie lijkt het begrijpelijk dat autoriteiten nu het historisch verbruik van auto's willen meten. Het gaat hier om auto’s die zijn gebouwd na 1 januari 2021. Deze informatie wordt rechtstreeks tijdens de APK uitgelezen en doorgestuurd door de keurmeester. Bestuurders kunnen dit weigeren, maar er wordt verwacht dat het Europees Milieuagentschap veel data zal verzamelen over het daadwerkelijke verbruik van auto's gedurende meerdere jaren.

De hoop is dat deze praktijkgegevens uiteindelijk leiden tot verbeterde informatie over het brandstofverbruik van auto's en het rijbereik van elektrische voertuigen. De huidige tests en de WLTP-cyclus zijn geen geloofwaardige weergave van de werkelijkheid, maar eerder geschikt om auto's onderling te vergelijken. Met de praktijkgegevens die het Milieuagentschap verzamelt, zal er hopelijk een realistischer beeld ontstaan van het daadwerkelijke rijbereik van elektrische auto's.

Als je echter niet wilt dat jouw verbruiksgegevens worden gedeeld, heb je de mogelijkheid om dit bij ons aan te geven voor de keuring, waarbij deze informatie niet wordt vrijgegeven. Daar kun je ons op vertrouwen!

Terug naar overzicht